Skovvandring

Onsdag aften var vi ca. 30 personer mødt op i Dalagergaard Plantage.
Skovfoged Mogens Lunde bød velkommen og fortalte lidt om plantagen, som er en del af Fromsseier Plantage, og samlet udgør plantagerne ca. 1100 ha. skov.

Under vandreturen rundt i plantagen kom Mogens Lunde bl.a. ind på fodermarker. Her satser man på grund af den ringe jordkvalitet på græsblandinger.

Her gør vi holdt i en rydning som skal forblive i “brak”, da bunden ikke egner sig til hverken træer eller fodermark.

Videre på turen standsede vi mellem en gammel rødgranplantning fra tiden før der var kronvildt, og en ca. 20 år yngre plantning. Her kunne kanstateres skrælleskader på mange træer i den yngre plantning, hvorimod de gamle træer (ca. 50 år) stort set var fri for skader.
Problemet med bidskaderne er ikke bare den dårlige del af stammen (de nederste ca. 2 m), som typisk ikke kan bruges som gavntømmer, men da træerne er udtyndet og kun står for at tillægge ved-masse, er der stor risiko for at plantningen kan falde under en storm på grund af den svækkede del på stammerne hvor der har været skrællet.

Mogens Lunde med en gennemskåret stamme, hvor man tydeligt så den svækkede del hvor der havde været skrællet.

Sidste ”post” var ved en nyere plantning, ca. 15 år. Plantningen er en blanding af rødgran, douglas gran og cypres. Her kunne konstateres skrældning på en meget stor del af rødgranerne, mindre på douglas og næsten ingen på cypres’en.
Årsagen til kronvildtets skrældning blev også diskuteret, her kom mange bud – stress, kedsomhed, sult osv.

Allersidste post var den udlagte depot, hvor deltagerne fik en forfriskning og hvor man lige fik hørt sig omkring, om man havde ”hørt noget” – og ja, der er hørt hjortebrøl flere steder i området 🙂

Fra Kronhjorte.dk vil vi takke Mogens Lunde for en interessant vandretur med rigtig god fakta og ”syn for sagen”.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.