Stengaard-Høllund

Lørdag den 10. november havde vi samlet Læsø boere, og en enkelt nordmand til regulering af kronvildtet i Stengaard-Høllund Plantage.
Vi mødtes kl. 6.30 i maskinhuset til morgenkaffe og en kort parole. Der måtte nedlægges smaldyr og kalve, og afskudshjorte 3, 4, 5 og 6 endere. Herudover dåvildt, dog ikke hjorte, og råvildtet var fredet.
Det var tanken at skytterne skulle være på plads ½ time før solopgang, – det blev dog lidt senere, da bageren i Vorbasse havde sovet over sig, og brødet blev lidt forsinket.
Da vi sidste vinter afholdte årets sidste jagt i slutningen af januar, måtte der nedlægges spidshjorte under ørehøjde. Datoen var d. 15. januar, og der var der 4 på paraden, og et af dyrene vejende over 80 kg. Vi var overbeviste om at denne hjort var et år ældre end de 3 øvrige, men efterfølgende viser kæberne, at de 4 hjorte uden tvivl har samme alder, nemlig omkring 1½ år, trods der er relativ dårlige stor forskel på trofæerne. Kigger man nærmere på stokke og rosenkranse, så er han en god del tykkere end de øvringe, og det giver anledning til eftertanke.

De 4 spidshjorte nedlagt 15. januar. Som det tydeligt ses er nr. to fra venstre enddog en del kraftigere en de øvrige.
Der er kun medtaget ét billede af tænderne, da tandsættene var ens udviklede. Bemærk 3. kindtand er ved at bryde igennem kæben og erstatte den tre-delte mælketand. Ligeledes er 6. kindtand netop brudt igennem med 2 kamre.

Derfor benytter vi os af den nye forvaltningstilpassede ordning ”gul” der giver mulighed for at nedlægge stanghjorte. Vi havde fredet spidshjorte, og hensigten er at se de unge hjorte an, og når trofæet, hjortens 2. hoved sættes op – så skal han være mindst 8-ender, hvis potentialet ligger i den gode ende.
Beklageligvis blev der nedlagt en 8-ender ved en fejltagelse, Vi og skytten, Sven Thyø beklager – set fra siden blev han forvekslet med en 6-ender.

Sven Thyø med den fejlskudte 8-ender

På Stengaard – Høllunds vegne,
Arne Andersen

Dette indlæg blev udgivet i Fejlskudte hjorte, Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.