Danske Guldmedaljer

Robert Vestergaard Olsen’s bog om det store hjortevildt i Danmark er på en gang en fortælling om hans eget liv med jagt og skovbrug.
Den tidligere jagtkonsulent, klitplantør, skytte osv. skriver om sin tid ved det danske skovvæsen, og hvad det har bragt med sig af gode jagtoplevelser.
Samtidig handler bogen i høj grad om især det jydske kronvildt. Robert har i mange år lavet kronvildtoversigten til vore jagtblade, og han har dermed fulgt udviklingen meget nøje.
En særlig plads i bogen har det nordjyske storvildt, hvis bestand man vel godt kan sige Robert har stået fadder for. Før midten af 70’erne var bestanden nord for Limfjorden stort set ikke-eksisterende. Robert og andre lokale entusiaster – jagtforeninger m.m. – tog initiativ til udsætning som skulle danne grundlaget for den nuværende bestand. Krondyrene til udsætning blev købt fortrinsvis fra farme i Jylland, bl.a. fra Faldhøje, men også gener fra Dyrehaven indgår i bestanden.
Senere har Robert været med til at starte flere lokale bestande af dåvildt gennem udsætninger. Arbejdsåmrådet har stort set været hele Jylland – enten som direkte involveret, eller som rådgiver.
I bogen gennemgår han udviklingen af bestandene fra sidst i 1700’tallet – hvor en befaling fra Kronen om at alt kronvildt i Danmark skulle skydes ned – og op til 2012.
Endvidere er der beskrivelser og fotodokumentation på næsten alle store trofæer nedlagt i Danmark i nyere tid.
Bogen er på ca 210 sider og er rigt illustreret med billeder fra et langt jægerliv.
Bogen kan anbefales til alle med interesse for kronvildt og jagt.

Dette indlæg blev udgivet i Forside. Bogmærk permalinket.